Fy fan, tänk att jag ska gå i den bygganden i 3 år.

Fick idag reda på att min nya skola är ett gammalt mentalsjukhus, Trevligt!


Idag är Vipeholm en plats för gymnasieskola och bostäder. Men det här området har en mörkare historia.

Under tiden för första världskriget byggdes det kaserner för att inhysa ett regemente på området. I samband med första världskrigets slut slopades idén och byggnaderna användes istället till nödbostäder i ett Lund med bostadsbrist.
1935 invigdes Vipeholms mentalsjukhus, initiativtagare till sjukhuset var Alfred Petrén, samme man som tidigare motionerat om ett svenskt rasbiologiskt institut i riksdagen.
Under åren 1941-1943 dör 203 av de mest sjuka patienterna efter att ha tappat vikt. Dödsorsaken angavs som TBC eller lunginflammation och verkade sammanfalla med matransoneringen under kriget. Det som var underligt var att på andra svenska sjukhus steg dödstalet med 9 % bland de sjuka, medans det på Vipeholm steg med 232 %!
Nästa mörka epok varade mellan åren 1945 och 1955. Då genomfördes något på Vipeholms sjukhus som har fått många namn; Kolhydratsförsöket, Kolaförsöket, Sockerförsöket m.m. Under kriget hade nästan alla värnpliktiga karies och man räknade med att det även gällde resten av det svenska folket. Man behövde få reda på vad som orsakade karies och därför beslöts att man skulle utföra experiment på de ”obildbara sinneslöa”. Sammanlagt ca 600 patienter var med i försöket under 10-årsperidoden. Varje dag fick de tugga på en söt, kletig kola som inte gick att svälja och som skulle fastna på tänderna, den så kallade Vipeholmstoffeen. Att borsta eller laga tänderna var förbjudet och efter de 10 åren kunde man visa att de män och kvinnor, som hade genomgått försöket, hade uppemot 20 kariesangrepp var! Man har räknat med att det forslades in 30 ton sötsaker till Vipeholm under försökets gång!
Under 50-talet inhystes över 1000 patienter på Vipeholms sjukhus och det var då Sveriges största vårdinrättning. På 70-talet började sjukhuset successivt avvecklas och 1975 var Vipeholm den första institutionen i Sverige som avskaffade tvångsmedel i behandlingen. 1982 stängdes de flesta avdelningar, utom ett par gruppboenden som blev kvar ett decennium till. 1988 startade skolverksamheten som då fick namnet Vipeholmsskolan. 2006 byttes namnet till Gymnasieskolan Vipan eftersom det ansågs ha en mindre negativ klang. Men Byggnadsnämnden vägrade ändra namnet på byggnaderna, så skolan har idag ett namn och byggnaderna ett annat.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0